Aeg ongi elu… Töökohal oma aja müümine raha eest on tavaline praktika, mis on paljude jaoks elu lahutamatu osa. Tööandja maksab töötajale tehtud töö eest raha, mis võimaldab töötajal ennast ja oma peret ülal pidada ja oma materiaalseid vajadusi rahuldada. Samal ajal aga tähendab see, et inimene annab suure osa oma ärkveloleku ajast ja energiast oma tööandjale vastutasuks rahalise tasu eest.

Kui tihti me aga tõmbame oma aja ja elu vahele võrdusmärgi? Aeg ongi elu! Paljud inimesed võivad olla küll teadlikud sellest, et nende aeg on piiratud ja et nad peaksid seda hindama, kuid mitte kõik ei pruugi mõista, et nende aeg on otseselt seotud nende eluga tervikuna. Mõistmine, et iga hetk, mille me oma elust tööle või muudele kohustustele pühendame, on aeg, mida me ei pruugi kunagi tagasi saada. See idee võib olla mõnes inimeses sügavalt juurdunud, samas kui teised võtavad seda tõsiselt vaid teatud eluetappidel või teatud olukordades.

Töö- ja eraelu tasakaalustamine ning teadlikkus sellest, kuidas me oma aega kasutame, on keeruline ülesanne. Eriti kui majanduslikud vajadused ja muud kohustused sunnivad meid oma aega suuresti tööle pühendama. Siiski võib arusaam sellest, et iga kulutatud hetk on osa meie elust, julgustada meid hindama oma aega. Panema rohkem rõhku sellele, kuidas me soovime oma elu elada ja meile antud aega kasutada.

Nüüd, kui suvi on ukse taga ja enamusel terendab silmapiiril ka suvepuhkus. Siis sooviksin täna julgustada Sind teadvustama, et Sinu aeg ongi Sinu elu. Julgustan Sind võtma enesele aega, et mõtiskleda veidi, milline peaks olema elu, mida naudiksid ja mille kohta võiksid elu lõpusirgel uhkelt öelda: see oligi minu elu! Mida peaksid korda saatma, et Sinu elu oleks korda läinud? Kas teed tööd, mida naudid? Kas Sul on piisavalt aega lähedastele ja hobidele? Kas oled mõjutanud kellegi elu positiivselt?

Mõned näpunäited, millele võiksid mõelda: 

Tee väike enesereflektsioon: Regulaarne enesereflektsioon aitab Sul mõista oma väärtusi, huvisid ja eesmärke. Küsimuste esitamine endale, nagu “Mis on minu jaoks tõeliselt oluline?” või “Mida ma tahaksin oma elus saavutada?”, võib aidata selgitada välja, mida sa tegelikult soovid.

Kui enesereflektsioon on tehtud ja tead, kus Sa hetkel seisad, siis edasi on oluline :

Eesmärkide seadmine: Kui Sa oled mõistnud, mida Sa elult soovid, saad endale seada selged eesmärgid ja väljakutsed, mida Sa soovid saavutada. Need eesmärgid võivad olla nii tööalased kui ka isiklikud ning aitavad Sul suunata tegevusi ja otsuseid vastavalt Sinu soovidele.

Olulisel kohal on ka ajaplaneerimine ja enesejuhtimine: Oluline on õppida ajaplaneerimise ja enesejuhtimise oskusi. Seada prioriteete, et tagada tasakaal erinevate eluvaldkondade vahel. See hõlmab nii töö- kui ka isikliku aja efektiivset kasutamist ning aitab vältida ületöötamist ja stressi. See aitab vabastada aega selle jaoks, mis on tõeliselt oluline. 

Vajalik on ka julgus öelda ei: Inimestel peaks olema julgust seada piire ja öelda ei nendele asjadele, mis ei ole nende väärtushinnangutega kooskõlas või mis võivad nende heaolu ja tasakaalu ohustada. See võib hõlmata nii tööalaseid kohustusi kui ka isiklikke suhteid. Me ütleme alati millelegi ei. Kui me ütleme sõbra palvele jah, siis samal hetkel ütleme enda soovidele ei. 

 

Kui jõuad oma sisekaemuse tulemusel järeldusele, et Su elu ei ole päris see, mida soovid, siis õnneks meil on võimalik

Elukestev õpe: Kui Sul on avatud meel, oled valmis vastu võtma uusi kogemusi ja võimalusi. See aitab Sul avastada uusi huvisid ja eesmärke ning võimaldada elus pidevat arengut ja täiustumist.

Pea meeles, et AEG=ELU

Categories: Eneseareng

0 Comments

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga