Elus on hetki, kus tundub, et kõik on ideaalselt paigas. Me tunneme end mugavalt, kõik töötab nagu õlitatult ja tunneme, et meil on täielik kontroll olukorra üle. Kuigi see võib olla rahustav, peidab endas ütlus “Kui kõik tundub olevat kontrolli all, siis sa ei sõida piisavalt kiiresti” sügavamat tõde – just mugavustsoon võib olla meie edasiliikumise suurim takistus.

See tsitaat on pärit legendaarse vormel-1 sõitja Mario Andretti suust, ja kuigi ta ütles seda võidusõidu kohta, võib seda põhimõtet rakendada igale eluvaldkonnale. Olgu selleks karjäär, isiklik areng, hobid või isegi suhted, pidev rahulolu ja turvatunne võib viidata sellele, et me ei ole enam piisavalt väljakutsetega silmitsi ega liigu oma elus edasi piisava kiirusega.

Mugavustsoon – sõbra maskis vaenlane

Mugavustsoon on koht, kus tunneme end turvaliselt ja kus meid ümbritseb tuttav. Kuigi mugavustsoon võib pakkuda ajutist rahulolu, on selles püsimine ohtlik, sest see takistab meie kasvu inimesena. Tegelik areng ja edasiminek algavad siis, kui me seame end silmitsi uute väljakutsetega, lahkume turvalisest keskkonnast ja riskime.

Kui kõik tuleb lihtsalt ja pingutuseta, võime jääda küll rahulolevaks, kuid ilmselt loobume ka proovimast uusi asju. Samas, kas rahulolu peaks üldse olema meie eesmärk? Või on edu pigem pidev edasiliikumine, uuenduste katsetamine ja riskide võtmine, isegi kui see tähendab, et kaotame vahel tunde, et me oma elu kontrollime?

Kiirus ja riskid

Liikumine kiiremini ja edasi tähendab paratamatult suuremaid riske. Kui kiirendame tempot, võib tunduda, et meil pole enam täielikku kontrolli – ja just siin toimub tõeline kasv. Vahel tuleb lasta lahti hirmust ja astuda tundmatusse. Selline julge tegutsemine võib viia meid uutesse kõrgustesse, kuhu mugavustsoonist pole võimalik jõuda.

Võidusõidus tähendab kiiruse suurendamine riski. Kui auto liigub piisavalt kiiresti, tundub, et kontroll on kadunud– kuid just see ongi hetke ilu ja väljakutse. Elu kontekstis ei erine selle mõtte sisu palju. Kui kõik tundub liiga turvaline ja kontrolli all, võib see viidata sellele, et oleme lasknud tempo liiga madalaks. Me tammume paigal ja meie isiksusel ei toimu arengut.

Kuidas kiirendada oma elu tempot?

  1. Sea suuremaid eesmärke. Kui kõik tundub lihtne, on see märk sellest, et su eesmärgid ei pruugi olla piisavalt suured. Sea endale väljakutsuvad sihid, mis motiveerivad sind tegema rohkem ja riskima rohkem (NB! Ära võta arutuid riske).
  2. Tee midagi, mis sind hirmutab. Kas sul on midagi, mida oled tahtnud teha, kuid oled kartnud? Astu sellele hirmule vastu ja proovi seda. Riskide võtmine aitab kasvatada enesekindlust ja toob ellu uusi võimalusi.
  3. Tee asju, mida sa varem ei ole teinud. Kui järgime pidevalt samu rutiine ja harjumusi, siis ei jõua me kuhugi uude sihtkohta. Katseta uusi lähenemisi, tutvu uute inimestega ja õpi midagi täiesti uut.
  4. Õpi taluma ebamugavust. Kiiremini liikumine tähendab, et asjad tunduvad sulle esialgu kaootilised. Ebamugavusega harjumine on osa edust. Õpi tundma ennast ja oma piire ning sa saad aru, et enesetäiendamine tuleb läbi proovikivide. Elu on nagunii ebamugav, seega vali endale ebamugavused, mis sind ennast toidavad.

Järeldus

Kui kõik tundub olevat kontrolli all, võib see olla märk sellest, et on aeg kiirendada. Elu on lühike ja täis võimalusi, mida tasub haarata. Väljakutsed, ebamugavustunne ja riskide võtmine on vajalikud, et avastada oma tõeline potentsiaal jõudmaks sinna, kus tõeline edu end peidab.

Nii et järgmine kord, kui tunned, et kõik on täiuslikult kontrolli all, küsi endalt – kas sa liigud piisavalt kiiresti?

Categories: Eneseareng

0 Comments

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga