Praegu, kus riiklikul tasandil on tehtud seaduses muudatus, millega pensioniks kogumine on muudetud vabatahtlikuks ning raha on võimalik teisest sambast endale sobival ajal välja võtta (investeerimiseks ka maksuvabalt), on minu meelest paslik investeerimise teemal ka kirjutada. Investeerimisest räägitakse avalikult järjest enam ja võimalused selleks on muudetud igale inimesele käepäraseks ja odavaks. Põhimõtteliselt võiks praeguste võimaluste juures igaüks odavalt ja väikeste summadega investeerida. Tasude puudumise tõttu, on sisuliselt võimalik osta aktsiaid kasvõi kümne euro kaupa. Meie oma balti turul on tehingud maksuvabad ja pankadelt saab väga kergesti infot selle kohta, kuidas alustada, mida edasi teha jne. Konkreetseid investeerimissoovitusi pangad muidugi ei anna. Aga kumb siis? Investeerimine või loterii?

Oma postituses ma mõtiskleksin selle üle, milline tegevus oleks minu arvates mõistlikum, kas osta loteriid või paigutada loteriipiletitele kulutatud raha hoopis investeerimisinstrumentidesse. Eestis on tõenäoliselt loterii mängimine aktuaalsem kui investeerimine, kuigi viimane on siiski tõusutrendis. Loteriid ostab aga siiski ilmselt oluliselt rohkem inimesi, kui on neid, kes oma aega investeerimisele ja selleks vajalike oskuste omandamisele aega pühendavad.

Kumb siis minu arvates on turvalisem ja kummaga tõenäolisemalt kogu mängu pandud raha kaotab?

Selle kohta, kui tõenäoline on loterii piletile kulutatud raha 100% ulatuses kaotada, mingit statistikat mul leida ei õnnestunud, kuid Geenius.ee lehel on toodud ära jackpotide võitmise tõenäosused erinevate Eestis müüdavate loteriipiletitega. Jackpoti võitmise võimalus Bingo lotoga on näiteks üks 1,7 miljonile, Viking Lottoga on tõenäosus jackpot võita aga oluliselt väiksem. Võiduvõimalus on kõigest 1 : 98 172 096’le. Lähemalt võite ise lugeda siit: (https://raha.geenius.ee/rubriik/uudis/viis-asja-mis-on-toenaolisemad-kui-see-et-sa-lotoga-peavoidu-voidad/). Ilmselgelt on võimalus mängu pandud raha tagasi saamine, võrreldes jackpoti võitmisega oluliselt suurem, kuid kaotada kogu mängu pandud raha, veelgi suurem. Nagu öeldakse, maja võidab alati.

Aga investeerimine 🙂 ?

Investeerimisega on minu meelest hoopis teised lood. Kui ostad aktsiaid ja neid pikema perioodi hoida, on raha kasvatamise tõenäosus oluliselt suurem, kui loteriipiletiga suurem summa võita. Börsil olevate ettevõtete aktsiahinnad üldjuhul tõusevad. Lühiajalisel vaatlusel toimub börsil küll kõikumisi ja sellest tulenevalt võib aktsiatesse investeeritud raha mingil ajahetkel oma väätust kaotada. Samas pikas perspektiivis hinnad tõenäolisemalt tõusevad kui langevad. Siinkohal ei saa muidugi väita, et erandeid ei oleks, kuid erandid kinnitavadki reeglit. Kui veel investeerimisel tehtud tehingute puhul võetakse arvesse üldist soovitust oma portfelli hajutada, on sajaprotsendiline raha kaotus suhteliselt ebatõenäoline. Võib olla juhuseid, kus sunnitud müügi korral, aktsiate hinnas kaotatakse, kuid kui sunnitud müüki ei pea ette võtma, siis on kasumiga müük tõenäolisem.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et börsil investeerimine on turvalisem ning võimalus kogeda sajaprotsendilist rahakaotust oluliselt harvem, kui loteriid mängides. Loteriid mängides me paraku enamus juhtudel jääme ilma kogu oma rahast.


0 Comments

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga