Meil on elus tihti situatsioonid/võimalused, mida me ei julge vastu võtta, sest mis siis kui… Aju hakkab tootma kohe must miljon põhjendust, miks me sellega tegelema ei peaks. Me ei saa seda nagunii, ma ei oska seda, ma ei saa hakkama jne jne jne. Aga olete te kunagi mõelnud, et elus on mitmeid situatsioone, millega ei ole tegelikult mitte midagi kaotada? Mida ma sellega mõtlen? Toon mõned näited.

Olete mingi telefonioperaatori juures lepinguline klient. Me kõik teame, et sellisel juhul tuleb umbes üks kord aastas meile teade, et tõstetakse teenuse eest makstavaid tasusid. Suur osa inimesi lihtsalt lepib tõdemusega, et teenus läheb kallimaks ning siis  on mingi hulk inimesi, kes sellega ei lepi. Paljud ei küsi mingit soodustust, sest ei julge. Pahameele tekkimisel läheb pigem teise operaatori juurde, kes sel hetkel soodsamat hinda pakub.

Siis on noored, kes on lõpetanud just keskkooli, aga hinded ei ole just kehvad, aga ei ole ka kõige paremad ehk kuldmedalistidele väärilised. Mingi osa nendest noortest ei kandideeri edasi õppimiseks kõrg- või ülikooli, kuhu nad tegelikult saada tahaks, sest… Põhjuseid on ilmselgelt erinevaid ja pole ilmselt ka kõige olulisemad. Nad lihtsalt ei kandideeri, sest sisse nagunii ei saaks…

Siis lõpetavad need noored juba need kõrg- ja ülikoolid, mille nad lõpuks siis valisid ja neid ootab ees tööturule sisenemine. Taaskord on mingi hulk noori, kes ei kandideeri töökohtadele, mis tundub neile hea töökoht, aga kuna seal on nõudmised üsna suured, siis arvavad, et nad ei ole selle jaoks veel piisavalt head ja nad nagunii ei saa sinna tööle. See on nende enda eeldus, et nad ei kvalifitseeru sellele kohale, sest kogemus puudub jne. Ehk taaskord toodavad miljon põhjust, miks nad seda teha ei saa…

Kõikides eeltoodud situatsioonides on üks ühine joon. Kas näete seda 🙂?

Just täpselt, need ongi sellised situatsioonid, kus ei ole mitte midagi kaotada… vastupidi, on võimalik ainult “võita”. Mis juhtub, kui küsite oma operaatorilt telefoni paketile soodustust? Kui nad küsimisele soodustust ei paku, maksate ka edaspidi oma paketi eest täpselt sama hinda, mida siiani olete maksnud. Kui nõustuvad…. Täpselt sama on koolidesse ja töökohtadele kandideerimisega. Te kas jääte samasse seisu või saate soovitud kooli või töökohale. Kas pole nii?

Loodan, et see pisike mõttekäik aitab teil edaspidi hinnata veidi erineva nurga alt ette tulevaid situatsioone ja ei loobu enne, kui pole proovinud. Sellised situatsioonie, kus pole mitte midagi kaotada, ei tasu karta ja ma ütleks isegi, et raisata. Need on pigem just väärt proovimist, sest võimalik on nö ainult võita. Hetke olukord sellest halvemaks ei muutu, aga võib minna palju palju paremaks.

 


1 Comment

Läbikukkumine - Eluülikool · 14/01/2023 at 12:09 p.l.

[…] Situatsioonid, kus midagi ei ole kaotada! […]

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga