Sageli on meil kujunenud väärarusaam sellest, milleks me võimelised oleme. Inimese aju suudab mingil põhjusel paremini meeles pidada seda, mis on meil halvasti läinud ja seetõttu hindame oma võimeid midagi korda saata oluliselt väiksemaks. Seda uskumust mõjutavad meis minevikus toimunud sündmused. Samas ei anna inimesed endale aru, et õppimise käigus tehaksegi vigu ja seetõttu ei olegi kõik meie plaanid teoks saanud. Iga kord, kui meil mingi tegevus ei õnnestu, ei tähenda see seda, et kõik meie ettevõtmised ebaõnnestuks.

Taaskord sain ma oma mõtetele kinnitust targematelt inimestelt. Anthony Robbinsi raamat “Ärata endas hiiglaslik vägi” on täis tõeliselt häid mõtteid ning ma ei ütle seda sellepärast, et need kinnitaksid minu mõttemaailma. Vastupidi. Selle raamatu lugemine muutis nii mõneski asjas minu arvamust ja suhtumist. Raamatu 78. lehel toob ta välja, et mitmed uuringud on vaadelnud seda, kuidas omandavad õpitut optimistid ja pessimistid.

 

A. Robbins “Ärata endas hiiglaslik vägi”

 

Pessimistid hindavad uusi oskusi omandades oma edusaame täpsemalt, kuid jätavad selle eest tihemini oma plaanid poole pealt katki. Optimistidel on aga mingi ebareaalne hoiak enda suhtes, mis saab olema ka nende edu võti. Kui pessimistid jätavad pooleli, siis optimistidel ei ole endas kujundatud teadmistepagasit selle kohta, et mis on siis see, mis viib eduni ja mis ebaeduni. Selle asemel loovad optimistid uskumusi, kujutledes seda, mida nad järgmisel korral peaksid paremini/teisiti tegema, et siiski edukaks saada. Põhjus, miks paljud inimesed edu ei saavuta seisneb selles, et neil ei ole varasemalt n.ö õnnestumiste pagasit, mis aitaks neil uskuda, et nad suudavad selle “idee” korda saata. Optimistid elavad oma elu ags mõttega, et minu minevik ei võrdu minu tulevikuga. Ehk siis varasem kogemus ei määra ära seda, mida ma tulevikus võiksin saavutada.

Seega olgem optimistid ja proovige veel ja veel ja veel. Kui ei õnnestu esimesel korral, õppige juurde, proovige avastada teine vaatenurk ja mis kõige olulisem, KESKENDUGE visalt sellele ühele asjale, mida soovite saavutada. Pühenduge ja kui esimene samm või teine ja kolmaski ei lähe koheselt nii nagu plaanitud, astuge samm tagasi. Vaadake situatsiooni kaugemalt n.ö suurt pilti, siis näete, mis on veel see, mida peaksite tegema ja proovige uuesti. Lõpuks saavutate selle, mida loodate. Saavutamise võtmesõnaks ongi keskendumine, proovige ja siis kogete ka ise, et minevik ei ole sama, mis on või võiks olla meie tulevik.


0 Comments

Lisa kommentaar

Avatar placeholder

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga